O excursie la Iaşi
În toamna anului acesta , la data de 31 octombrie , îmepreuna cu un grup de elevi ai liceului Teoretic "Gaudeamus" , am pornit într-o excursie planificata la Iaşi . În cadrul organizării acesteia ne-am asigurat ca oferta propusa de agentia de turism este una propice , că vom fi insoţiţi de un ghid bine instruit si că serviciile propuse sunt de calitate.
Dis-de-dimineaţa , atunci cînd soarele nici că s-a gîndit să ţîşnească din întunericul nopţii , ne-am adunat unul cîte unul pentru a porni la drum . Am fost placut cuprinşi de braţele dimineţii , ale căror lumină am admirat-o pe ferestrele autocarului , care parcă se întrecea cu luncile si cîmpurile arate . Cele cîteva ore de drum au fost insoţite de o muzica învioratoare si de o stare călduroasa de buna dispoziţie a tuturor .
Odata ajunşi în oraşul din nord-estul României , grupului nostru i s-a alăturat un ghid , care a incercat să ne expuna evenimente ce ţin de trecutul Iaşiului şi să ne relateze curiozitaţi de care am rămas uimiţi . Am fost surprinşi să aflam ca Iaşiul este al patrulea oraş ca marime din România şi că este un oraş al tinerilor studenţi, care îşi fac studiile la universitaţile locale. Una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii academice din România pe care am avut şansa să o vizitam, a fost “Universitatea Alexandru Ioan Cuza” , a cărui interier artistic ne-a bucurat ochiul .
Urmatoarea destinaţie a fost Grădina Botanica infiinţata de Anastasie Fătu , care este defapt cea mai veche gradină botanica din România şi in cadrul căreia am avut ocazia să admirăm expoziţiile de dovleci şi să vedem cîteva dintre cele 12 sere . Împreuna cu ghidul , excursia noastra a urmat în continuare în parcul Copou , unde am avut prilejul să admiram teiul lui Mihai Eminescu si statuia scriitorului. Staţionind acolo pentru un timp, ghidul ne-a relatat pe scurt istoria batrînului copac, care constituie un simbol pentru oraşul Iaşi .
O alta destinatie spre care ne-am indreptat apoi , a fost casa din cartierul Țicău, numită, Bojdeuca lui Ion Creanga . Aici am fost întimpinaţi călduros de un alt ghid , care ne-a istorisit amanunţit viaţa scriitorului din perioada anilor 1872 şi 1889 şi care ne-a vorbit despre strînsa prietenie dintre Ion Creanga şi Mihai Eminescu, care obişnuia să vină în vizită în acea casuţă inghesuită pe o ulicioara îngustă .
Plimbîndu-ne pe străzile vechiului oraş, am surpins primăria oraşului Iaşi împînzita de un frumos coltişor de verdeaţă, care ne-a bucurat privirea prin puritatea care o reda .
Centrul Iaşiului , in care am zăbovit timp de citeva ore , se evidenţiaza prin marea clădire istorica, Palatul Culturii , care are aspectul unui edificiu în stil gotic si care serveşte drept atracţie turistică pentru numeroşi vizitatori . Aici se află sediul bibliotecii judeţene " Gheorghe Asachi " şi de asemenea un complex mare de muzee.
În final , ajunsi acasă, am ramas entuziasmaţi de cele văzute . Iaşiul ne-a lăsat impresia unui oraş ce trebuie revăzut, redescoperit , unui oraş bogat în trecut şi istorie .
Bivol Ina