Liceul teoretic ”Gaudeamus” într-un nou proiect
Astăzi, 13 octombrie, a avut loc Ceremonia de donare a seturilor de robotică celor 57 instituţii educaţionale şi celor 7 biblioteci din Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost donate 304 seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3, precum şi alte produse software necesare activităţilor de instruire în domeniul roboticii. Evenimentul se înscrie în extinderea Programului de studiere a roboticii ROBOCLUB, numărul tinerilor implicaţi în activităţi de instruire dedicate dezvoltării capacităţilor de inovare fiind în creştere.
Ministrul educaţiei Corina Fusu a evidenţiat importanţa integrării tehnologiilor moderne în sistemul de învăţământ: “Robotica oferă un mod interesant de studiere a ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învăţarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativităţii, gândirii critice, capacitaţii de inovare şi acumulare a experienţei în mai multe domenii şi tehnologii. Odată cu integrarea tehnologiei şi a diverselor inovaţii pedagogice educaţia va cunoaşte schimbări profunde, iar roboţii vor juca un rol de tranziţie foarte important”.
La rândul său, Karen R. Hilliard, reprezentantul USAID în Moldova, a subliniat eficienţa implementării Programului de Robotică Educaţională, accentuând că scopul acestui proiect este de a inspira tinerii să aleagă cariere ce ţin de Știinţe, Tehnologie, Inginerie, Matematică (STEM): “Deşi industria TIC este în continuă creştere, iar economia devine tot mai tehnologizată, domeniul se confruntă cu o deficienţă gravă – capitalul uman insuficient. USAID şi-a propus să abordeze această problemă la nivel preuniversitar. Programul de Robotică Educaţională face parte din efortul nostru de a moderniza şi a îmbunătăţi educaţia STEM în Moldova”.
Anul acesta 57 de instituţii de învăţământ vor primi câte 3-6 seturi de robotică. Instituţiile au fost selectate în bază de concurs, perioada de selecţie fiind iulie-august 2016. La selectarea instituţiilor s-a ţinut cont de următoarele criterii: numărul de elevi care îşi fac studiile în instituţie; participarea anterioară a profesorilor din cadrul instituţiei la cursurile de instruire în domeniul roboticii; angajamentul instituţiei de învăţământ în identificarea resurselor necesare pentru desfăşurarea orelor de robotică (ore opţionale şi extracurriculare) în vederea încadrării a cel puţin 6% din numărul total de elevi în activităţi de instruire în domeniul roboticii; disponibilitatea instituţiei de a identifica resurse pentru cofinanţarea dotării;
La concurs au participat 60 de instituţii de învăţământ, dintre care doar trei nu au întrunit criteriile de selecţie, având un număr mai mic de 200 de elevi în instituţie. În prezent programul ROBOCLUB este realizat în 18 instituţii de învăţământ din Republica Moldova, dotate cu seturi LEGO MINDSTORMS EV3. Acest proiect are drept scop creşterea numărului elevilor implicaţi în activităţile de instruire dedicate dezvoltării creativităţii, gândirii critice şi capacităţii de inovare. În cadrul acestui program elevii învaţă să construiască şi să programeze roboţi, să-ţi dezvolte capacităţile de comunicare şi lucru în echipă, astfel încât aceştia să realizeze sarcini de o complexitate din ce în ce mai avansată.
Programul de studiere a roboticii "ROBOCLUB" a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014, cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ATIC) şi compania StarNet.