Rezultatele discuției
Ca și la ședința precedentă, dezbaterile cele mai aprinse au vizat Valoarea de Referință din proiectul Bugetului. Părțile nu au găsit consens în ceea ce privește stabilirea valorii de referință inclusă în proiectul Bugetului, poziția din proiect a rămas la +100 lei pentru cadrele non-didactice și +200 lei pentru cadrele didactice. Astfel, parametrii bugetari rămân la sumele indicate în proiectul pentru prima lectură – 2200 și, respectiv, 2500 lei.
Totodată, dnul ministru Dan Perciun a adus la cunoștința sindicaliștilor că majorări salariale vor avea loc, indirect, prin sporirea alocațiilor pentru gradele didactice și manageriale. În acest scop vor fi alocate suplimentar aproximativ 200 milioane lei.
Anunțasem anterior că, pentru gradele manageriale se preconizează următoarele sporuri – pentru gradul doi de la 300 la 1000 lei, pentru gradul unu-de la 600 la 1500 lei, iar pentru gradul superior de la 1000 - la 2000 lei.
Astăzi au fost enunțate cifrele estimative pentru creșteri care derivă din sporurile pentru gradele didactice: pentru gradul doi - de la 1017 la 1500 lei, pentru gradul unu - de la 2200 la 2800 lei, iar pentru gradul superior de la 3400 - la 4000 lei.
Aceste măsuri suplimentare, pe lângă caracterul de stimulare, vor accentua necesitatea sporirii calității Educației, prin motivarea pedagogilor de a obține grade didactice și de a pune accentul pe sporirea nivelului profesional. Este în deplină concordanță cu principiul meritocrației și cu spiritul inovativ care trebuie să fie promovat în învățământul de toate nivelurile.
Totodată, accentul a fost pus pe necesitatea de a realiza creșteri salariale și pentru segmentul Învățământ Superior și Cercetare, prin ajustarea sporurilor pentru titlurile științifice. În adresarea către conducerea Republicii Moldova, înaintată azi, se solicită majorarea sporului pentru titlul științific de doctor habilitat până la 4000 lei și cel de doctor - până la 2800 lei.
În caz contrar, se conturează o realitate descurajantă: sporul pentru titlul științific de doctor habilitat va reprezenta doar 27,5%, iar sporul pentru titlul de doctor - doar 15%, raportat la sporul pentru gradul didactic superior din învățământul preuniversitar (de 4000 lei).
Dnul ministru a asigurat Sindicatul că propunerea de a majora clasa de salarizare pentru lucrătorii muzicali din grădinițe și metodiști (de la 52 la 56) se va lua în calcul, ceea ce va contribui la creșteri salariale pentru aceste categorii de salariați discriminate anterior.
La moment, discuțiile pe marginea proiectului de Buget sunt în plină desfășurare, vom examina toate posibilitățile de compromis și vom insista asupra cerinței de bază – ca valoarea de referință pentru cadrele didactice să constituie 2600 lei.
Joi, 19 decembrie, dată la care este anunțată lectură a doua asupra Proiectului Bugetului pentru 2025, vom picheta repetat Parlamentul. Rugăm mobilizarea colegilor care sunt liberi de program și nu au în această zi ore. Informații privind organizarea acțiunii de protest le puteți primi de la liderii sindicali din instituții și de la stricturile teritoriale ale FSEȘ.